sábado, 19 de enero de 2013

Personatges alteans del S XX - Francesc Martínez i Martínez/ per Pedro J. Ciudad


Fa uns dies vaig estar en la presentació d'un cicle commemoratiu dels cent anys de l'edició de "Còses de la meua tèrra, la Marina" d'en Francesc Martínez i Martínez. Un parell de coses van cridar la meua atenció: l'interès que desperta aquesta figura alteana en uns pocs paisans i una fotografia presa actualment, de mala qualitat, de la làpida de l'insigne finat.
La meua pregunta reflexiva és: quin record quedarà en els alteans d'en Francesc Martínez y Martínez i del seu llegat, dins de cent anys més, si el lloc on està la seua làpida indicant la seua presència –en pols– roman en un trist abandó; li falta el cristall que protegia la làpida i un trist crucifix i ram artificial, deslluïts, acompanyen la primorosa pedra negra, recordant a tots el temps que aquest enterrament està oblidat. Per cert els vaig apartar per a fer la meua foto, i després netejar-la amb aigua de la pols de decennis.
El meu agraïment, ací, als que volen reeditar la seua trilogia alteana i refrescar la nostra memòria sobre aquest personatge.
La història la oblidem amb el concurs de tots, fins i tot el dels què continuen lluitant per mantenir-la viva. Açò dol.
Encara que no resa en la làpida, en Francesc va morir el dia 5 d'octubre de 1946 i va ser enterrat el següent dia 6.

No hay comentarios:

Publicar un comentario