martes, 13 de noviembre de 2012

La Muralla d´Altea- L´adarb / Per Pedro J. Ciudad

L'adarb, peça clau en les edificacions fortificades, no ho era menys en l'emmurallada Altea. El supose quasi ininterromput en els llenços del nord i de l'est, per estar la paret del mur en pla i al costat de camí —carrer de la Porta de Baix, carrer del Portal Nou, i en l'oest en el mur del carrer Major—, i intermitent en els costats sud i oest de la construcció per estar sobre escarpadures quasi inexpugnables o al costat del baluard principal com era el castell, suficient capaç per a salvaguardar la integritat del llenç i la Porta de Dalt, el cementeri i l'església.
El traçat de l'adarb permetia tant fer la ronda als sentinelles, com la distribució de defensors als baluards dels quatre cantons de la muralla. La seua altura sobre la base del carrer o camins hem de suposar que seria igualada, com igualada hauria de ser l'altura del mur. A quatre metros i mig d'alçada del sòl el pis de l'adarb, i tres metros i pico més d'altura de parapet, finestra i sostre de l'adarb per a un total rondant els huit metros de muralla.
Vos sembla baixa?. Aquesta muralla fiava la defensa a l'ús de la pólvora i no a la duresa o altura de les seues parets. No eren temps ni lloc de grans exèrcits i llargs setges com els de Sagunt i Numància en les Guerres Púniques, o els de Constantinoble i Jerusalem, en Les Croades. La muralla alteana era una tanca adequada a la tipologia dels seus enemics contemporanis. L'enemic a qui s'oposava eren grups poc nombrosos d'àrabs del nord d'Àfrica; de precaris recursos en la seua àrida terra, la fam els espentava a embarcar-se i creuant el Mediterrani aventurar-se per la costa robant per a menjar. Ja de pas aprofitaven per abastir-se de tot debades. Altres enemics feien negoci del segrest de descuidats llogarencs: camperols, mariners i viatgers pels que es demanava rescat després, o eren venuts en mercats d'esclaus i de remers per a galeres.
Va haver-hi una pròspera economia mediterrània al voltant del segrest en la que van prendre part governs, ordres religioses i militars, mediadors, corsos amb patent i pirates amb i sense pegat en l'ull, que afanyosos s'enriquien de la butxaca dels infeliços segrestats i les seues famílies.
El més perillós enemic era el cors turc del poderós Imperi Otomà, enemic declarat de la Monarquia Hispana, senyora coronada del Sacre Imperi Romà Germànic, obligada a protegir a tota la cristiandat. La distància i la logística impedia a l'armada turca atacar directament les nostres costes i això va obligar al Gran Turc a crear un Estat satèl.lit en la costa Nord-africana: Argel, base d'operacions per a successives expedicions de corsos turcs i berberiscos contra tot el Llevant peninsular. Aquestes expedicions consistien en l'atac per sorpresa a poblacions costaneres a l'objecte d'espoliar-les i emportar-se captius als seus pobladors.
El corsari turc, el berberisc i els ressistents moriscos reacis a integrar-se en la societat cristiana estaven estretament relacionats, i la majoria d'atacs corsos es realitzaven amb la clara connivència dels hispà-musulmans llevantins, els quals solien indicar-los on i quan desembarcar. Amb tot això no serien més que xicotetes tropes d'atacants fàcils de rebutjar per les armes de foc, els defensors alteans i els murs de la muralla.
Tornats a l'adarb observem que, al costat de la Porta de Baix i pocs metros més avall en eixe mur, queden traços de la seua ubicació —conservats molt rejovenits— amb una alineació que ens ha de recordar a la fundacional. En els llenços de l'est s'endevinen uns altres, molt pocs, i alguns diferixen en grandària i altura dels primers, la qual cosa dóna que pensar són postissos i vells adorns sobre les requeterreformades parets, foradades per numeroses finestres i balcons i estirades en altura. En la resta del perímetre de muralla brilla per la seua absència.
Pedro Juan Ciudad Ramón.



LA MURALLA ALTEANA
EL ADARVE
Un elemento de la estructura de la muralla alteana, uno más que ha sufrido el cambio en su forma, o desaparecido en más del noventa por ciento de su trazado: el adarve. Esto es, el estrecho camino de ronda con muro de protección que permite la libre circulación de los soldados centinelas y la comunicación entre los diferentes puestos de vigilancia y defensa, por arriba del muro.
El adarve, pieza clave en las edificaciones fortificadas, no lo era menos en la murada Altea. Lo supongo casi ininterrumpido en los lienzos del norte y del este, por estar la pared del muro en llano y junto a camino —calle de la puerta de Abajo, calle del Portal Nuevo, y en el oeste en el muro de la calle Mayor—, e intermitente en los lados sur y oeste de la construcción por estar sobre escarpaduras casi inexpugnables o junto al baluarte principal como era el castillo, suficiente capaz para salvaguardar la integridad del lienzo y la puerta de Arriba, el cementerio y la iglesia.
El trazado del adarve permitía tanto hacer la ronda a los centinelas, como la distribución de defensores a los baluartes de las cuatro esquinas de la muralla. Su altura sobre la base de la calle o caminos debemos suponer que sería igualada, como igualada debería ser la altura del muro. A cuatro metros y medio de altura del suelo el piso del adarve, y tres metros y pico más de parapeto, ventana y techumbre del adarve para un total de ocho metros de alto de muralla. ¿Os parece baja?.
Esta muralla fiaba la defensa al uso de la pólvora y no a la dureza o altura de sus paredes. No eran tiempos ni lugar de grandes ejércitos y largos asedios como los de Sagunto y Numancia en las Guerras Púnicas, o los de Constantinopla y Jerusalén en Las Cruzadas. La muralla alteana era una cerca apropiada a la tipología de sus enemigos contemporáneos.
El enemigo al que se oponía eran grupos poco numerosos de árabes del norte de África; de precarios recursos en su árida tierra, el hambre los empujaba a embarcarse y tras cruzar el Mediterráneo se aventuraban por la costa a robar comida y enseres para subsistir. Otros enemigos hacían negocio del secuestro de descuidados lugareños: campesinos, marineros y viajeros por los que se pedía rescate después, o eran vendidos en mercados de esclavos y de remeros para galeras.
Hubo una próspera economía mediterránea en torno al secuestro en la que tomaron parte gobiernos, órdenes religiosas y militares, mediadores, corsos con patente y piratas con y sin parche en el ojo, que afanosos medraban del bolsillo de los infelices secuestrados y sus familias.
El más peligroso enemigo era el corso turco del poderoso Imperio Otomano, enemigo declarado de la Monarquía Hispana, señora coronada del Sacro Imperio Romano Germánico, obligada a proteger a toda la cristiandad. La distancia y la logística impedía a la armada turca atacar directamente nuestras costas, por lo que el Gran Turco creó un Estado satélite en la costa Norteafricana: Argel, base de operaciones para sucesivas expediciones de corsos turcos y berberiscos contra todo el Levante peninsular. Estas expediciones consistían en el ataque por sorpresa a poblaciones costeras con objeto de saquearlas y llevar cautivos a sus pobladores.
El corsario turco, los berberiscos y los resistentes moriscos reacios a integrarse en la sociedad cristiana estaban estrechamente relacionados, y la mayoría de ataques corsos se realizaban en clara connivencia con los hispano-musulmanes levantinos, los cuales solían indicarles dónde y cuándo desembarcar. Con todo, no serían más que pequeñas tropas de atacantes fáciles de rechazar por las armas de fuego y los defensores alteanos tras sus muros.
Vueltos al adarve observamos que, junto a la Puerta de Abajo y pocos metros más abajo en ese muro, quedan trazos de su ubicación —conservados muy bien remozados— con una alineación que nos debe recordar a la fundacional. En los lienzos del este se adivinan otros, muy pocos, y algunos difieren en tamaño y altura de los primeros, lo que da que pensar son postizos y viejos adornos sobre las requeterreformadas paredes, perforadas por un sinnúmero de ventanas y balcones y estiradas en altura. En el resto del perímetro de muralla brilla por su ausencia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario