jueves, 20 de diciembre de 2012

Personatges alteans del S XIX-Juan Miguel Calzas del Castillo i Esperanza Aragonés / per Miguel del Rey


Juan Miguel Calzas del Castillo i Olcina, advocat i procurador, Fill de Bartholomé Calzas i Aranda, Governador del Castell d'Altea i Administrador del Marquès d'Ariza, i de Purificació Olcina i Sanchís, de Gorga; naix a Altea 1801, rep en 1834 l´Heretat de Benimussa sense la condició del Mayorazgo, que eixe any desapareix  a Espanya. Va casar el 1819 amb Esperança Aragonés i Picó, natural de la Vila Joiosa, filla del senyor Cayetano Aragonès i Rico (Vila Joiosa, 1743) Oficial primer del Ministeri de Marina i jutge subdelegat del partit de la Vila Joiosa, posseïdor del mayorazgo dels Aragonés i Ciutadà del Sant Ofici i de Antònia Picó i Corbí, natural de Xixona. Que vivia fillola per la seva tia Rita Aragonès i Rico, de qui va ser hereva.


Cursa estudis de Lleis a la Universitat Literària de València que acaba el 1825, ja casat fa cinc anys. Entra com assessor dels alcaldes ordinaris de la Vila Joiosa. És rebut com a advocat de l'Audiència de València el 8 juny 1826

Després dels problemes sorgits per la pertinença del seu germà Antonio com destacar militar del bàndol de Riego, deu de demanar un certificat de bona conducta per seguir treballant en l'Administració, el que fa el 31 de gener de 1828, on consta no només la bona conducta al "abolit sistema constitucional", sinó el "no haver pertangut mai a la Milícia Nacional o les societats o sectes reprovades per les lleis". Torna més tard a les seues terres a Altea com Administrador del Marquès d'Ariza, habitant la casa dels seus pares al raval de Sant Pere, remodela la masia de Sant Joan Baptista a Altea la Vella, conegut com el Mas de Calces, mantenint en el social i polític un equilibri entre els bàndols conservador i liberal, la qual cosa li crea importants problemes, fins i tot ha d'abandonar Altea en determinat moment, sobre 1860 i estranyar a Biar, on és acollit per Concepción Aragonés i Picó, la seua cunyada, i el seu marit José Santonja. En època de la Restauració, encara sitúandose fora del joc polític, mantens bons contactes amb familiars propers als diferents bàndols polítics, com el seu cunyat senyor Cayetano Aragonès i Picó que va ser Senador del Regne i amb el seu cosí el diputat senyor José Antonio Bolufer i Olcina , tots dos màxims hisendats de la part nord de la jove província d'Alacant i contrincants polítics.
----------------------------------------

Juan Miguel Calzas del Castillo i Olcina, Abogado y Procurador, Hijo de Bartholomé Calzas i Aranda, Gobernador del Castillo de Altea y Administrador del Marqués de Ariza, y de Purificación Olcina i Sanchís, de Gorga; nace en Altea 1801, heredero del mayorazgo de Benimussa en Altea. Casó en 1819 con Esperanza Aragonés i Picó, natural de Villajoyosa, hija de Cayetano Aragonés i Rico (Villajoyosa,1743) Oficial primero del Ministerio de Marina y Juez Subdelegado del partido de Villajoyosa, poseedor del mayorazgo de los Aragonés y Ciudadano del Santo Oficio y de Antonia Picó i Corbí, natural de Jijona. Que vivía ahijada por su tía Rita Aragonés i Rico, de quien fue heredera.

Cursa estudios en la Universidad Literaria de Valencia que termina en 1825, ya casado hace cinco años. Entra como asesor de los alcaldes ordinarios de Villajoyosa. Es recibido como abogado de la Audiencia de Valencia el 8 de Junio de 1826

Tras los problemas surgidos por la pertenencia de su hermano Antonio al bando liberal en el Levantamiento de Riego debe solicitar un certificado de buena conducta para seguir trabajando en la Administración, lo que hace el 31 de enero de 1828, donde consta no solo la buena conducta en el "abolido sistema constitucional", sino el “no haber pertenecido nunca a la Milicia Nacional o a las sociedades o sectas reprobadas por las leyes”. Vuelve mas tarde a sus tierras en Altea como Administrador del Marqués de Ariza, habitando la casa de sus padres en el arrabal de Sant Pere, remodela la masía de San Juan Bautista en Altea la Vella, conocido como el Mas de Calces; manteniendo en lo social y político un equilibrio entre los bandos conservador y liberal, lo cual le crea importantes problemas; incluso debe abandonar Altea en determinado momento, sobre 1860 y extrañarse en Biar, donde es acogido por Concepción Aragonés i Picó, su cuñada, y su marido José Santonja. En época de la Restauración, aún situándose fuera del juego político, mantienes buenos contactos con familiares próximos a los distintos bandos políticos, como su cuñado don Cayetano Aragonés i Picó que fue Senador del Reino y con su primo el diputado don José Antonio Bolufer i Olcina, ambos máximos hacendados de la parte norte de la joven provincia de Alicante y contrincantes políticos.
 
Diciembre de 2012


No hay comentarios:

Publicar un comentario